Στις 31 Μάιου 2019, στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής, ο Μητροπολίτης κ. Ησαΐας παρουσία εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας, άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου, τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, καθώς και τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης Βυζαντινής και Κυπριακής Ιστορίας, ευγενική προσφορά του ευπατρίδη Δαμιανού Κωνσταντίνου.
Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τούς μάρτυρες της Αλώσεως της Πόλης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής, σε μια συγκινητική τελετή απένειμε στον ευπατρίδη Δαμιανό Κωνσταντίου από το Μιτσερό και τώρα στο Πειραιά, το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ηρακλειδίου, υψίστη τιμή της Μητροπόλεως, για τη μεγάλη προσφορά του στον Ελληνικό Πολιτισμό.
|
|
|
|
Τα Ανθεστήρια γιορτάσθηκαν για τρίτη φορά μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο και φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με συνδιοργανωτές και χορηγούς το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, τον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Τα Γεράνεια και τη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση ανθέων και διαφόρων προϊόντων από τριαντάφυλλο αλλά και περιηγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιφέρειας του Δήμου Λουρακίου – Περαχώρας – Πισσίων – Σχίνου από τον οργανισμό Τουριστικός Οδηγός Λουτρακίου και διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια έχουν γίνει θεσμός. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου ο οποίος συνέδεσε την γιορτή των Ανθεστηρίων με την αρχαιότητα.
Στα τρίτα Ανθεστήρια στο Σχίνο, ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λουτρακίου, τραγούδησαν η χορωδία «Η Κύπρος» και η πολυφωνική χορωδία Αιγιαλείας, χόρεψαν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ενάλια Γη», το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Σύλλογος Γυναικών Μαγούλας, ο Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας και η Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Κατεβάστε το δελτίο τύπου της εκδήλωσης
Κατεβάστε την αφίσα της εκδήλωσης
Σας προσκαλούμε στην 3η γιορτή του Τριαντάφυλλου / Ανθεστήρια που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Μαΐου 2019, στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, από τις 10:00 π.μ. – 18:00 μ.μ. η οποία τώρα έγινε θεσμός.
|
Το πρόγραμμα προβλέπετε να συμπεριλαμβάνει :
Στο χώρο θα υπάρχει:
Διοργανωτές - Χορηγοί εκδήλωσης:
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού
Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Γεράνεια»
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Κατεβάστε την αφίσα της εκδήλωσης
Κατεβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης
Κατεβάστε το δελτίο τύπου της εκδήλωσης
Στις 30 Αυγούστου 2018, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού, με μια σεμνή εκδήλωση παρουσία πολλών φίλων και εκτιμητών του έργου του, τίμησε τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου και τον ανακήρυξε Μεγάλο Ευεργέτη της Κοινότητας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και εκπροσωπήθηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐας.
Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρώην πρεσβευτής κ. Γιώργος Γεωργής με τον οποίο ο κ. Κωνσταντίνου συνδέεται με στενή φιλία από την εποχή της δημιουργίας του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα.
Το σκεπτικό της ανακήρυξης του κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου σε μεγάλο Ευεργέτη.
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού σε συνεδρία του στις 20/6/2018,αποφάσισε να κηρύξει μεγάλο Ευεργέτη το κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου για την συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά του προς την Κοινότητα με την οικονομική ενίσχυση των πιο κάτω:
Το Κοινοτικό Συμβούλιο,
Ανακηρύσσει σήμερα 30 Αυγούστου 2018 τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου,
Παρακαλώ τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πρόδρομο Προδρόμου και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού & Ορεινής κ. Ησαΐα, να προσέλθουν να αποκαλύψουμε τις πινακίδες και τον κ. Δαμιανό Κων/νου να παραλάβει το κλειδί του Μιτσερού.
|
|
|
Τη μέγιστη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου, απένειμε τιμητικώς στις 29 Ιουνίου 2018 ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος στον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου, Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού, αναγνωρίζοντας την αγάπη με την οποία αγκάλιασε και συνεχίζει να αγκαλιάζει έμπρακτα τη Μητρόπολη Κορίνθου και το Ποίμνιο της, αποκαλώντας τον «μέγιστο Ελληνόψυχο Κύπριο ευεργέτη».
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου μετά την Αρχιερατική λειτουργία, με την παρουσία 12 Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μητροπολίτου Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα, της Εκκλησίας της Κύπρου.
Η ίδια διάκριση απενεμήθη για πρώτη φορά στην περσινή πανηγυρική εορτή του Αποστόλου Παύλου στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
|
|
|
Κατεβάστε υλικό από το δελτίο τύπου
Τα Ανθεστήρια γιορτάσθηκαν για δεύτερη φορά μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο και φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Τα Γεράνεια.
Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση ανθέων και διαφόρων προϊόντων από τριαντάφυλλο αλλά και περιηγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και επισήμανε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης της περιφέρειας του Δήμου Λουρακίου – Περαχώρας – Πισσίων – Σχίνου από τον οργανισμό Τουριστικός Οδηγός Λουτρακίου και διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια έχουν γίνει θεσμός. Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργος Γκιώνης ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του Δήμου προς το θεσμό των Ανθεστηρίων και επικρότησε την προσπάθεια που γίνεται. Στη συνέχεια μίλησε ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου ο οποίος συνέδεσε την γιορτή των Ανθεστηρίων με την αρχαιότητα και τέλος μίλησε ο κ. Μενέλαος Παπαδημητράτος για την ιστορία του τριαντάφυλλου.
Στα δεύτερα Ανθεστήρια στο Σχίνο, ακούστηκαν αγαπημένα τραγούδια από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λουτρακίου, χόρεψαν ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «Ενάλια Γη», το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ίβυκος», η χορευτική ομάδα της Ελένης Γκόγκου και η Ένωση Κρητών Κορινθίας «Ο Ψηλορείτης».
Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, οι Αντιδήμαρχοι Λουτρακίου Αναστάσιος Σακελαρίου και Σωτήρης Πέρρας, ο πρόεδρος Πισσίων κ. Γιάννης Γκίκας, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων κ. Θαλής Μυλωνάς, ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης πρόεδρος του του International Propeller Club of Piraeus, οι καθηγητές κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Χρίστος Ολύμπιος και Κώστας Παπαγεωργίου κ.α.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
«Το ίδρυμα επιτελεί αξιόλογο έργο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η Ορθοδοξία, η ελληνική γλώσσα και η κοινή ιστορική παράδοση και συνείδηση αποτελούν τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η προσφορά του ιδρύματος στο Σύγχρονο Ελληνισμό». «Συγχαίρω τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου και τα μέλη του ιδρύματος οι οποίοι συμβάλουν στη διάδοση της ελληνικής ιστορικής μας παράδοσης ιδιαίτερα στους νέους μας».
Με τις δηλώσεις αυτές εξήρε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστας Καδής το έργο που επιτελείτε στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.
Τους επισκέπτες καλωσόρισε ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία και στις ποικίλες δραστηριότητες του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και του απένειμε την ανωτάτη τιμή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού για την αφοσίωσή του τόσο προς τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία όσο και προς το περιβάλλον, θέματα που αποτελούν σκοπούς του ιδρύματός.
Στα εγκαίνια της ενότητας «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας» που πραγματοποιήθηκαν το Σαββάτο 4 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού το λόγο πήρε ο κ. Περικλής Νεάρχου τ. Πρέσβης, ο οποίος ανέπτυξε το περιεχόμενο και τους σκοπούς του Κήπου Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού και ιδιαιτέρως τη θεματική ενότητα «Μεγάλοι Σταθμοί της Ελληνικής Ιστορίας».
Στο τέλος της εκδήλωσης το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι εξής: Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων κ. Αναστάσιος Σακελλαρίου αρμόδιος Παιδείας Αθλητισμού –Πολιτισμού Τουρισμού, ο κ. Νίκος Νίκας Υποστράτηγος, ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης πρόεδρος του Propeller Club του Πειραιά, η κ. Αικατερίνη Καρφάκη Πρόεδρος Εφετών Αθηνών, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς λαογράφος, οι καθηγητές κ. Ιωάννης Μάζης, κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης, κ. Εμμανουήλ Κονδύλης, κ. Χρίστος Ολύμπιος, κ. Κώστας Παπαγεωργίου, η κ. Αγγελική Καρακώστα του Εκπαιδευτικού Οργανισμού St. Lawrence.
Η Πρωτομαγιά γιορτάσθηκε μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο φέτος στο Σχίνο Κορινθίας, ένα μαγευτικό τοπίο μεταξύ των Γερανείων ορέων και της θάλασσας, με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.
Οργανώθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, με χορούς και τραγούδια, έκθεση και πώληση άνθεων και δωρεάν ξεναγήσεις στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος.
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο μοναδικός ροδώνας του Κέντρου Ελληνισμού που περιλαμβάνει 600 είδη ρόδων απ’ όλο τον κόσμο.
Το καινούργιο που χαρακτήρισε φέτος τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς είναι η σύνδεσή τους με την πανάρχαια Γιορτή των Ανθεστηρίων, για την οποία προσκλήθηκε και μίλησε ο Πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου. Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Δαμιανός Κωνσταντίνου διαβεβαίωσε το πολυπληθές κοινό που συμμετέσχε στον εορτασμό, ότι τα Ανθεστήρια θα γίνουν στο εξής θεσμός για την περιοχή, όπως ήταν, άλλωστε, παλαιότερα σ’ όλες σχεδόν τις Ελληνικές πόλεις και κάλεσε τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής να αγκαλιάσουν το νέο θεσμό.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Στα πρώτα Ανθεστήρια στο Σχίνο, χόρεψαν το Λύκειο Ελληνίδων Μεγάρων, ο Σύλλογος της κ. Νίκης Μιχαηλίδου, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Γερανείων. Μουσική συναυλία πραγματοποίησαν οι Kaloy’s Quintet, Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, το συγκρότημα του Γόρδιου Δεσμού καθώς επίσης και η κ. Λίνα Μιχαήλ, η κ. Ντίνα Κατσίλα και ο κ. Μάνος Ζαχαριάδης.
Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ο κ. Σταύρος Δήμας με τη σύζυγό του κ. Μαίρη Μακρή, ο Δήμαρχος Ίλιου κ. Νίκος Ζενέτος, ο αντιδήμαρχος Ίλιου κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο πρόεδρος Πισσίων κ. Γιάννης Γκίκας, ο καλλιτέχνης κ. Γιώργος Ρούσσης κ.α.
Σας προσκαλούμε στην 1η γιορτή του Τριαντάφυλλου / Ανθεστήρια που θα πραγματοποιηθεί 30 Απριλίου και 1η Μαΐου, 2017, στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, από τις 10:00 π.μ. – 20:00 μ.μ. η οποία ευελπιστούμε να γίνει θεσμός.
Στο Αμφιθέατρο «Κωστής Δαμιανού» στο Μιτσερό της Κύπρου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουλίου, 2010 μια ακόμα παράσταση με το έργο «Η Ρωμιοσύνη εν’ φυλή συνότζαιρη του κόσμου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, με χορηγούς το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού, τη Chapo Quarries Ltd, την GGS Readymixed Concrete Suppliers και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Την πολύ επιτυχημένη παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
Η Ιερά Μητροπόλις Κορίνθου την Κυριακή 27 Ιουνίου, 2010 μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποίησε τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Κροκιδείου Αιθούσης, καθώς και εκδήλωση τιμής για τον κ. Αλέξανδρο Παπαγιαννόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. κ. Διονύσιος ανέφερε και την συνδρομή του Ιδρύματος Δαμιανού στην ανακαίνιση της Κροκιδείου Αίθουσης.
Το American Hellenic Institute (AHI) το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, της Ελλάδας και της Κύπρου, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα εκπαιδευτικό ταξίδι (σε Ελλάδα και Κύπρο) για ομογενείς φοιτητές.
Το Σάββατο 26 Ιουνίου, 2010 η ομάδα αυτή των φοιτητών, με επικεφαλής τον Διευθυντή του ΑΗΙ κ. Νίκο Λαριγκάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκαν στον Κήπο Ελληνικής Παιδεία και Πολιτισμού όπου παρακολούθησαν μια αυθεντική εικόνα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και της Ιστορίας. Ακολούθησε δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου στο χαιρετισμό του επεσήμανε στους ομογενείς φοιτητές την μεγάλη επιρροή που μπορεί να έχει για τον ελληνισμό ένας καλός Έλληνας στην κατάλληλη θέση, σε κρίσιμη στιγμή.
Στο Αμφιθέατρο «Κωστής Δαμιανού» στο Μιτσερό της Κύπρου το οποίο είναι δωρεά του Ιδρύματος Δαμιανού και το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3/9/2009 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Ιουνίου, 2010 η πρώτη παράσταση με το έργο «Αριστοφάνους Λυσιστράτη» σε μετάφραση του Κώστα Μόντη, με χορηγούς το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πιτσιλίας Λευκωσίας ΛΤΔ, το Κοινοτικό Συμβούλιο Μιτσερού και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Μιχάλης Πιερής στην ομιλία του, τόνισε την πολιτιστική αξία ενός τέτοιου ελληνοπρεπούς αμφιθεάτρου στην κυπριακή ύπαιθρο.
Την παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.
Το ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), είναι μια παγκύπρια οργάνωση και ασχολείται με θέματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στη Κύπρο. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εξόρμησης που διοργάνωσε με προορισμό την Αθήνα και την Κόρινθο, επισκέφτηκε το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού τη Κυριακή 11 Απριλίου, 2010.
Η ομάδα που αποτελείτο από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ομάδα μαθητών, συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Μωυσέως.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού και να απολαύσουν τον ολάνθιστο Ιστορικό Ροδόκηπο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Γεώργιος Γκιώνης, και ο εκπρόσωπος τη Νομαρχίας Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτσης.
"Ως πανελλήνιο μνημείο…" χαρακτήρισε στην ομιλία του το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, "…το οποίο τονίζει τη συνέχεια της ελληνικής φυλής και της ελληνικής μας ιστορίας που από τα προϊστορικά χρόνια και την κλασική αρχαιότητα φθάνει στο νεότερο ελληνισμό, αποδεικνύοντας την ενότητα του έθνους των Ελλήνων".
Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που βρίσκεται στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος. Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σπυρίδωνα Γογγάκη και ανακατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Ρούσση.
Υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους γενικότερους σκοπούς του ιδρύματος λέγοντας χαρακτηριστικά "…έχουμε απλώσει κάτω από το φως του ήλιου πίνακες και αγάλματα που αποτυπώνουν το πνεύμα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος είναι ο πρώτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον οποίον οι Έλληνες έχουμε καμάρι και μοναδικό προνόμιο. Με πολύ σεβασμό και μελέτη του αντικειμένου προσπαθήσαμε να ξεδιπλώσουμε τον δεύτερο πυλώνα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η Χριστιανική πίστη μας. Η ενότητα με τον τίτλο "Η Χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία" που εκτίθεται γύρω από την εκκλησία του Κέντρου και που αναφέρεται και στην ορθόδοξο πίστη μας είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Η προτομή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ολοκληρώνει την ενότητα αυτή και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να την αποκαλύψετε".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής: ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νίκος Ταγαράς, ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Διονύσιος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργος Γκιώνης, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Δημήτριος Στρατιώτης, ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλης Ξύδης, ο Δήμαρχος Άσσου – Λέχαιου κ. Χαράλαμπος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γεώργιος Λιούντρης, ο σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ανδρέας Ιγνατίου, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ. Ανδρέας Βοσκός, κ. Δημήτριος Γόνης, κ. Αθανάσιος Παλλιούρας, κ. Βασίλης Φίλιας, κ. Αθηνά Σχινά, κ. Πίτσα Γρηγοράκου – Παρνασού, κ. Βλάσιος Τσωτσώνης, κ. Αλέξης Ορφανός, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου Γεν. Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Μουρτζούκος Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Μεγάρων, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο Ταξίαρχος της Κορίνθου κ. Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος, και πλήθος κόσμου.
Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και τον Δήμο Λουτρακίου - Περαχώρας διοργανώνουν εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σπυρίδωνα Γογγάκη και τον οποίο ανακατασκεύασε και επιμελήθηκε ο γλύπτης Γεώργιος Ρούσσης.
Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2007 και ώρα 19:00 στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λουτρακίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γκιώνη, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου θα έχει ενεργό συμμετοχή παιανίζοντας διάφορα εμβατήρια.
Παράλληλα με τα αποκαλυπτήρια οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Ιστορικό Ροδόκηπο με τις 700 διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιών, το Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού, το ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής κ.α. Στους επισκέπτες θα προσφερθούν αναψυκτικά και Κυπριακοί λουκουμάδες.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 17:00 - 21:00. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην κα. Ελένη Βακαλοπούλου τηλ.:210-4290620-5, 27440-57070
«Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού έχει δημιουργήσει μια διαρκή πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το έθιμο του «Κατακλυσμού» ήταν η μεγάλη γιορτή της σκλαβωμένης πόλης της Αμμοχώστου. Δεν ακούγονται πλέον τα τραγούδια του «Κατακλυσμού» στην παραλία της πόλης, όμως εμείς κρατούμε την παράδοση». Την δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου με την ευκαιρία της αναβίωσης των κυπριακών εθίμων που διοργάνωσε το Κέντρο.
Ο κ. Γιώργος Ιακώβου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των προτομών του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ και του Αθηναίου Στρατηγού-Ναυάρχου Κίμωνος, οι οποίες στήθηκαν σε τμήμα του Κέντρου Ελληνισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «…τόσο ο Ευαγόρας όσο και ο Κίμωνας συμπεριέλαβαν την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Περσικό ζυγό κατά το 479 π.χ. στις άμεσες προτεραιότητες της Πανελλήνιας συμμαχίας».
Τους πολυπληθείς επισκέπτες της εκδήλωσης καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η παρουσία του Κέντρου Ελληνισμού και η συνεχής πολιτιστική του δράση έχει αναβαθμίσει τη περιοχή του Λουτρακίου. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας εξέφρασε την περηφάνια του για την συμβολή των Κυπρίων στα πολιτιστικά του ελληνισμού. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά του Κέντρου Ελληνισμού γιατί «…ξεσηκώνει τις συνειδήσεις σε σχέση με το πρόβλημα του Κυπριακού και παράλληλα τονίζει τη σημαντικότητα του ελληνικού πολιτισμού, αφού τα έθιμα είναι απαραίτητο να επιβιώσουν και να συντηρούνται με κάθε τρόπο». Επίσης μια ιστορική αναφορά στην προσφορά του Ευαγόρα και του Κίμωνα έκανε ο ιστορικός-φιλόλογος κ. Περικλής Νεάρχου.
Στην γιορτή συμμετείχαν: η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Κύπρου «Αράδιππος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας, ενώ δόθηκε παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον κ. Ιωάννη Γιάνναρο – Μουρελάτο.
Τέλος τα αλληλοβρεξίματα, και ο «ολισθηρός ιστός» τα κυπριακά αυτά έθιμα που περιλαμβάνει ο «Κατακλυσμός», έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Στην γιορτή παρευρέθησαν : ο κ. Ευγένιος Ροσσίδης πρόεδρος του American Hellenic Institute, ο Αντινομάρχης Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Κώστας Κοσοβίτσας, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργής, η βουλευτής κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κονομής, ο κ. Ευδόκιμος Ξενοφώντος της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορών Λευκωσίας, ο κ. Ανδρέας Νικάνδρου του Ομίλου Λάτση, οι εφοπλιστές κ. Τρύφωνας Κέδρος, ο κ. Μιχάλης Τεριακίδης, ο κ. Κούλης Γουρδομιχάλης και ο κ. Γιάννης Τριφύλλης, οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας και κ. Σταύρος Θεοφανίδης, ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός, ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Νίκος Τερεζόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων κ. Θαλής Μυλωνάς, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Λουτρακίου κ. Παναγιώτης Μάρκελλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λουτρακίου κ. Ιωάννης Καζαμίας, πρόεδρος τη κοινότητας Αγροκηπιάς Κύπρου κ. Παναγιώτης Ξυδιάς, ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Μιτσερού Κύπρου κ. Πολύκαρπος Κλαδευτήρας, απόσπασμα της Σχολής Ικάρων, εκπρόσωποι προσκόπων κ.α.
Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου διοργανώνουν την Κυριακή 11 Ιουνίου 2006 τα εγκαίνια της θεματικής ενότητας «Κύπρος στην Ελληνική Μυθολογία, Ιστορία και Πολιτισμό» στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού στο Σχίνο Λουτρακίου.
Τα αποκαλυπτήρια των προτομών του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ και του Αθηναίου Στρατηγού, Ναυάρχου και επιφανεστάτου πολιτικού ανδρός Κίμωνος - ο οποίος και «ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΙΚΑ» - θα τελέσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργιος Ιακώβου.
Παράλληλα την ίδια μέρα στο Κέντρο Ελληνισμού θα αναβιώσει ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του “Κατακλυσμού” (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα).
Στη γιορτή θα λάβουν μέρος Κυπριακά και τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα, θα γίνει θεατρική παράσταση κ.α.
Αναλυτικά θα συμμετέχουν: η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Κύπρου «Αράδιππος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας, ενώ θα δοθεί παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον κ. Ιωάννη Γιάνναρο – Μουρελάτο. Επίσης θα γίνονται διάφορες προβολές στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνισμού και ιδιαίτερα στον ιστορικό Ροδόκηπο, ο οποίος περιλαμβάνει 700 είδη τριανταφυλλιάς.
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου και άλλοι επίσημοι.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από τις 10:00 – 21:00 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: (210) 4290 620, κα. Ελένη Βακαλοπούλου 27440 57070 ΣΧΙΝΟΣ
Ένα διήμερο παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) αναβίωσε στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.
Τους πολυπληθείς επισκέπτες καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. O καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός σε ανάλογη ομιλία του συνέδεσε την γιορτή αυτή με την Ελληνική αρχαιότητα. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου καλωσόρισε τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Μιχάλη Ζαμπέλα και τους λοιπούς επισήμους τονίζοντας την συμβολή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στα πολιτιστικά του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας αναγγέλλοντας την μελλοντική βράβευση του Ιδρυτού κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου από τον Δήμο. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας επεσήμανε τον χωρισμό της πόλης του σε δύο κομμάτια και εξέφρασε την περηφάνια του για την συμβολή των Κυπρίων στον Ελλαδικό χώρο.
Παράλληλα ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας επισήμανε ότι είναι μεγάλη του χαρά που εγκαινιάζει αυτό το θεσμό στη περιοχή της Κορινθίας με την οποία η Κύπρος συνδέεται με παλαιούς δεσμούς.
Στη γιορτή παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τα εξής παραδοσιακά συγκροτήματα : τoν Κυπριακό Πολιτιστικό Όμιλο «Αράδιππος», το Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας, το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΚΥΠΡΟΣ» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δήμου Άσσου - Λεχαίου.
Ακόμη δόθηκε παράσταση θεάτρου σκιών από τον Καραγκιοζοπαίχτη κ. Ιωάννη Μουρελάτο - Γιάνναρο, ενώ υπήρχαν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.α.
Τέλος τα αλληλοβρεξίματα, το κυπριακό αυτό έθιμο που περιλαμβάνει η γιορτή του Κατακλυσμού, έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Κύπρου κ. Ανδρέας Μολέσκης, ο π. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας, ο πρώτος Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλλας και η σύζυγος του Λουκία, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Λουτρακίου κ. Παναγιώτης Σπανός, ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης, ο Διοικητής Αστυνομίας Κορίνθου Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Ξυνός, ο Διοικητής Αστυνομίας Λουτρακίου κ. Γεώργιος Κοπανάς.
Ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) θα αναβιώσει το διήμερο του Αγίου Πνεύματος (19/6-20/6/05) από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας στο πλαίσιο της διατήρησης εθίμων του Ελληνισμού.
Στη γιορτή θα λάβουν μέρος Κυπριακά και τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα, Θέατρο Σκιών, ενώ θα υπάρχουν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.ά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Συντελεστές της εκδήλωσης είναι: το Σπίτι της Κύπρου (Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας), ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο Δήμος Λευκωσίας, ο Δήμος Λάρνακας (Κιτίον Κύπρου), η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Νομαρχία Κορίνθου, ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας ο Δήμος Μεγάρων, ο Δήμος Άσσου - Λεχαιού και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος Σχίνου «Τα Γεράνεια».
Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Παύλος Παύλου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 210-4290620-5, 210-4527121 (κα. Α. Χατζηαντωνίου).
Ένα διήμερο παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) αναβίωσε στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.
Τους πολυπληθείς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. Επίσης ανέφερε ότι η γιορτή του Κατακλυσμού γίνεται στην Κύπρο με περισσότερη μεγαλοπρέπεια στις παραλιακές πόλεις, με εξέχουσα τη Λάρνακα, γιατί «σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει όλοι να βραχούν για να μη ψωριάσουν…». Παράλληλα ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας επισήμανε ότι είναι μεγάλη του χαρά που εγκαινιάζει αυτό το θεσμό στη περιοχή της Κορινθίας με την οποία η Κύπρος συνδέεται με παλαιούς δεσμούς.
Στη γιορτή παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τα εξής παραδοσιακά συγκροτήματα : το κυπριακό πολιτιστικό όμιλο «Αράδιππος», το Πολιτιστικό Σύλλογο του Δήμου Άσσου Λεχαίου, από το πολιτιστικό όμιλο Λουτρακίου «Ίβυκος» και το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων.
Ακόμη δόθηκε παράσταση θεάτρου σκιών από τον Καραγκιοζοπαίχτη κ. Ιωάννη Μουρελάτο – Γιάνναρο, ενώ υπήρχαν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.α.
Τέλος τα αλληλοβρεξίματα, το κυπριακό αυτό έθιμο που περιλαμβάνει η γιορτή του Κατακλυσμού, έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντινομάρχης Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλιας, οι Δήμαρχοι Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, Βόχας κ. Σπύρος Χριστοδούλου, ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ. Αναστάσιος Παπαδημητρίου και πλήθος κόσμου.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) θα αναβιώσει το διήμερο του Αγίου Πνεύματος (30/5-31/5/04) από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας στο πλαίσιο της διατήρησης εθίμων του Ελληνισμού.
Στη γιορτή θα λάβουν μέρος Κυπριακά και τοπικά παραδοσιακά συγκροτήματα, Θέατρο Σκιών, θα γίνει έκθεση αγιογραφίας, θα υπάρχουν μικροπωλητές και κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.ά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Συντελεστές της εκδήλωσης είναι: το Σπίτι της Κύπρου (Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας), ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ), οι Κυπριακές Αερογραμμές, ο Δήμος Λευκωσίας, ο Δήμος Λάρνακας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Νομαρχία Κορίνθου, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας, ο Δήμος Μεγάρων, ο Δήμος Σικυωνίων και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος Σχίνου «Τα Γεράνεια».
Την εκδήλωση θα τιμήσει με τη παρουσία του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας.
Είσοδος ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-4290620-5, 210-4527154 (κ. Βακαλοπούλου), 27440-57070, 27440-57224 (κ. Μάγιερ), 27410-74680 (κ. Χιώτη).
Σύμβολο παλαιότερα της Αφροδίτης, του Ορφέα και των Μουσών, το ρόδο παραμένει πάντα πρώτο δοξαστικό της αγάπης και απέρριτη σημαία της ομορφιάς. Γι αυτό και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φίλων Τριανταφυλλιάς διάλεξε τους κήπους του, που βρίσκονται στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ του ΙΔΡ. ΔΑΜΙΑΝΟΥ, σε μια μαγευτική τοποθεσία μεταξύ βουνού και θάλασσας στις υπώρειες των Γερανείων ορέων και απέναντι στις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο, στο Σχίνο Λουτρακίου, για να καλέσει τους πρεσβευτές στην Αθήνα και φίλους του για δείπνο κάτω από το φως τους φεγγαριού.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και ιδρυτής του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, αφού υποδέχθηκε τους εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της διεθνούς διπλωματίας και των επιχειρήσεων, τους παρουσίασε τον ιστορικό ροδόκηπο, που μέσα σε ένα χώρο 4 στρεμμάτων περιλαμβάνει 700 ποικιλίες τριανταφυλλιάς, από τις παλαιότερες έως και τις πιο σύγχρονες.
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνου ο βασικός σκοπός του Συνδέσμου Φίλων Τριανταφυλλιάς είναι η διεύρυνση της γνώσης πάνω στις τριανταφυλλιές και τα τριαντάφυλλα σε κήπους, καθώς και η ενθάρρυνση της καλλιέργειας της τριανταφυλλιάς. Παράλληλα έκανε αναφορά στις δραστηριότητες του Συνδέσμου και την διασύνδεση του με τον Διεθνή Σύνδεσμο Φίλων Τριανταφυλλιάς (W.F.R.S.).
Στη συνέχεια στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον αρμόδιο κ. Περικλή Νεάρχου στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού, που περιλαμβάνει πολλές θεματικές ενότητες της αρχαίας ελληνικής παιδείας και πολιτισμού.
Ο οικοδεσπότης της βραδιάς κ. Κωνσταντίνου δεν παρέλειψε να δείξει στους καλεσμένους και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, που αποτελεί κόσμημα για την περιοχή, όπως είναι η Aίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, το Αμφιθέατρο, το Παρεκκλήσιο, το ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής, ο Ανεμόμυλος, η Λίμνη, και η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο γύρω από την εντυπωσιακή πισίνα του ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ κάτω από το φως του φεγγαριού.
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν: ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir David Madden με την σύζυγο του Lady Bianka Madden, ο πρέσβης της Μάλτας κ. Evarist Saliba με την σύζυγο του κα Fiona Formosa, η πρέσβειρα της Βενεζουέλας κα Stredel Balliache-Lysan, ο πρέσβης της Κύπρου κ Λεωνίδας Παντελίδης, ο πρέσβης της Βραζιλίας κ. Cruz Roberto de Abreu, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, η κα Φωτεινή Λιβανού, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Νικόλαος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κ. Γεώργιος Δαλακούρας κ.ά.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Κορινθίας στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2000 και ώρα 17:00 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κος. Παντελεήμων και ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου.
Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τόνισε ότι “το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στοχεύει να υπηρετήσει τρεις ανεκτίμητες αξίες, οι οποίες προσδιορίζουν τον Σύγχρονο Ελληνισμό, και διέπουν την Εθνική μας Αυτογνωσία. Πρώτον την Ορθοδοξία, της οποίας - Θεία Χάριτι - η Υμετέρα Παναγιότης είναι ο άξιος ποιμενάρχης, δεύτερον τη γλώσσα την ελληνική, που επί χιλιετίες παραμένει ζωντανή και τρίτον την κοινή ιστορική παράδοση και συνείδηση”.
Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε τα εξής :
“Έκαστος λαός έχει το δικαίωμα να διατηρεί την μνήμην της ιστορίας του και να μεταδίδει αυτήν εις τους νεωτέρους. Έχει επίσης το δικαίωμα να διατηρεί επαφή μετά των αποδήμων μελών του , ώστε να διατηρώνται οι δεσμοί της κοινής καταγωγής. Η υπηρέτησις των σκοπών αυτών και άλλων συναφών διά συναντήσεων, εκδόσεων, υποτροφιών, συντάξεως μορφωτικών προγραμμάτων, ηλεκτρονικών αρχείων, υποστηρίξεως της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και παρεμφερών τρόπων, η οποία επιδιώκεται από το ‘Ιδρυμα τούτο, είναι αξία μεγάλου επαίνου.
Εκφράζομεν τον δίκαιον αυτόν έπαινον προς τους Ιδρυτάς και τους συνεργάτας του Ιδρύματος τούτου. Ευχόμεθα ολοθύμως όπως ο Θεός ευλογήση την καλήν αυτήν προσπάθειαν, ώστε να στερεωθεί και να αποδώση πολλούς και καλούς καρπούς. Επιδαψιλεύομεν δε εις τους Ιδρυτάς και συνεργάτας αυτών αμέριστον την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν και την πατρικήν ημών ευχήν, επικαλούμενοι επ’ αυτούς την χάριν και το πλούσιον έλεος του Θεού. Αμήν.”
Στη συνέχεια ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την ανώτατη τιμή του Κέντρου, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας της Φύσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Ρόδων κ. Helga Brichet του απένειμε περγαμηνή για την ευαισθησία και δράση του στην προστασία της φύσης.
Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιηγήθηκε στον τριανταφυλλόκηπο που είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων με 500 είδη τριανταφυλλιάς, το ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής, το εκκλησάκι του Κέντρου κ.α.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Παντελεήμων, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Άγγελος Μανωλάκης, ο δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο δήμαρχος Μεγάρων κ. Δημήτρης Στρατιώτης, οι βουλευτές κ. Σταύρος Δήμας, και κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο πρόεδρος της Lada Hellas κ. Φοίβος Χριστοδουλίδης, οι εφοπλιστές κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, κ. Παναγιώτης Τσάκος, κ. Νίκος Βερνίκος, κ. Γιώργος Γυφτάκης, κ. Ανδρέας Ποταμιάνος, ο κ. Κώστας Γκιάλας πρόεδρος Δ.Σ. του Ξενοδοχείου Metropolitan ο κ. Κώστας Σολδάτος πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο ηθοποιός κ. Πασχάλης Τσαρούχας και πλήθος κόσμου.
|
|
Η αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 το Σχίνο Λουτρακίου για να ευλογήσει το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.
Το Κέντρο Ελληνισμού είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικός με δραστηριότητες που κινούνται μέσα στα αυστηρά πλαίσια της εθνικής πολιτικής και της ελληνορθόδοξης θρησκευτικής παράδοσης.
Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει και ο μεγαλύτερος ροδόκηπος των Βαλκανίων με 500 διαφορετικά είδη ρόδων. Εκεί είναι και η έδρα του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων Τριανταφυλλιάς που αποτελεί μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Ρόδων.
Επειδή η ευαισθησία και δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος είναι γνωστή παγκοσμίως, η πρόεδρος της Επιτροπής προστασίας της Φύσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Ρόδων κ. Helga Brichet με την ευκαιρία της επίσκεψης του θα του παραδώσει περγαμηνή σε αναγνώριση του έργου του.
Παράλληλα ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου θα του απονείμει την ανωτάτη τιμή του Κέντρου.
Ένα παραδοσιακό κυπριακό πανηγύρι αναβίωσε το Σάββατο 1 Ιουλίου 2000, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στους χώρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.
Το Πανηγύρι που οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνισμού και το Σπίτι της Κύπρου, άρχισε με τον εσπερινό στο εκκλησάκι του Κέντρου, ενώ στο προαύλιο προσφέρονταν παραδοσιακές λιχουδιές, δροσερό μαχαλεπί, λουκουμάδες, σιάμισιη, σουτζούκκος, σισαμόπιτες, παστέλλι και πολλές άλλες.
Τους πολυπληθείς προσκεκλημένους καλωσόρισε μετά τον εσπερινό, ο ιδρυτής του Κέντρου, κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ακολούθως για τα κυπριακά πανηγύρια και τη σημασία τους στην κοινωνική ζωή μίλησε η ιστορικός κ. Νάσα Παταπίου, Μορφωτική Ακόλουθος και Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου.
Στη συνέχεια ο κ. Μόδεστος Πετρίδης, διάβασε αποσπάσματα από την κυπριακή παραλλαγή του έπους του Διγενή Ακρίτα, που αναφέρεται στη μάχη του Διγενή με τον Χάροντα και ο κ. Ανδρέας Μελετίου διάβασε αποσπάσματα από το ποίημα “Η Κυρία του Σώζου μοιρολογούσα” του ελλαδίτη ποιητάρη Δημήτρη Σ. Αναγνώστου, που αναφέρεται στον δήμαρχο Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο που έπεσε μαχόμενος στο Μπιζάνι.
Ο Αψερός και ο Ακαθιώτης ήταν οι δύο ποιητάρηδες που έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.
Πάνω στο γεφυράκι της λίμνης, δίπλα στο ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής ο Αψερός διάβασε το ποίημα του για το βίο των Αγίων Αναργύρων και ο Ακαθιώτης το δικό του ποίημα για τα πάθη της Κύπρου με τη συνοδεία του Στέλιου Παπαδόπουλου στο βιολί και της Βασούλας Βασιλείου στο λαούτο.
Για την πανάρχαια ποιητική τέχνη που επιζεί στην Κύπρο από την εποχή του Ομήρου μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Βοσκός.
Η βραδιά έκλεισε με οφτόν κλέφτικο, τους παραδοσιακούς μεζέδες της Κύπρου και παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα του πολιτιστικού ομίλου “ΑΡΑΔΙΠΠΟΣ” που ενθουσιάσαν όλους τους παρευρισκομένους στο ανοιχτό θέατρο του Κέντρου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Θόδωρος Κασσίμης, οι πρώην ευρωβουλευτές κ. Παύλος Σαρλής, και ο κ. Ιωάννης Τζοάννος, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού καθηγητής κ. Ρηγίνος Θεοχάρης, οι καθηγητές Δρ. Κωνσταντίνος Πουρναρόπουλος, και ο Δρ. Πλάτων Κεχαγιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας κ. Γιώργος Συλλούρης, η κ. Ελένη Παπαδοπούλου από το ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, ο κ. Γιώργος Αραζός από το ίδρυμα Νιάρχου, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, ο κ. Σπύρος Βούλγαρης Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λεωνίδας Κρασάρης, ο κ. Θεμιστοκλής Βώκος πρόεδρος των εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., ο βαρύτονος κ. Τζόν Μοδινός, η κ. Καλλιόπη Παύλου σύζυγος του δημάρχου Λουτρακίου, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών, οι εφοπλιστές κ. Μιχάλης Σαρλής, και κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου ο πρόεδρος της Lada Hellas κ. Φοίβος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστίνος Αυγουστής, ο ιστορικός του Εθνικού Κέντρου Ερευνών κ. Αντώνης Πάρδος, η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου κ. Μαρία Λοϊζίδου-Μαλαμή, η κ. Ρίτσα Καράτη πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Κυριών η “Παναγία του Κύκκου”, ο κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, μέλος της επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πάρα πολύς κόσμος.
|
|
Στους χώρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, διοργανώνεται το Σάββατο 1 Ιουλίου 2000 και ώρα 19:00 παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι με την ευκαιρία του εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού.
Το πανηγύρι που διοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και από το Σπίτι της Κύπρου θα ξεκινήσει με τον εσπερινό στο παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων και θα ακολουθήσουν οι διάφορες άλλες εκδηλώσεις σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Η όλη εκδήλωση που θα βιντεοσκοπηθεί, για να αποσταλεί σε ομογενειακές οργανώσεις στο εξωτερικό, έχει σκοπό την προβολή των πανάρχαιων εθίμων και της παράδοσης που διατηρεί αναλλοίωτη ο Κυπριακός Ελληνισμός και με την οποία στηρίζει και τη δυναμική του παρουσία στο εξωτερικό.
Στους χώρους του Κέντρου Ελληνισμού θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις αφιερωμένες σε άλλα μέρη του ελληνισμού, όπως ο Πόντος.
Τα εγκαίνια του Χώρου Ελληνισμού πραγματοποίησε στον Σχίνο Λουτρακίου το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού.
Τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας της Κυπριακής κυβέρνησης κ. Ουράνιος Ιωαννίδης τονίζοντας: "Θα παρέχουμε στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού την αμέριστη υποστήριξή μας για την προώθηση και εδραίωση των δεσμών του απόδημου Ελληνισμού με τη Μητροπολιτική Ελλάδα και την Κύπρο".
"Φιλοδοξία μας είναι ο Χώρος Ελληνισμού να παραμείνει άσβηστος φάρος των ιδεωδών του Ελληνισμού" επεσήμανε στην ομιλία του ο ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου.
Στη διάρκεια των εγκαινίων μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κέντρου καθηγητής κ. Ρηγίνος Θεοχάρης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία ίδρυσης του Κέντρου καθώς και στην προσωπικότητα του ιδρυτή κ. Δαμιανού Κωνσταντίνου.
Αμέσως μετά ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Παραράς παρουσίασε τους στόχους του Κέντρου που συνίστανται:
Στη συνέχεια, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας κ. Γεράσιμο Αρσένη, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο κ. Ελευθέριος Πιστικίδης, Διευθυντής Παιδείας Αποδήμων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Παράλληλα απέστειλαν χαιρετιστήρια μηνύματα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Ελισάβετ Παπαζώη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου κ. Χρυσόστομος Σοφιανός.
Τέλος στη διάρκεια των εγκαινίων, χοροστατούντων Ιερέων εκπροσώπων του Μητροπολίτη Κορινθίας, η χορωδία Κορίνθου έψαλλε και μετέπειτα κράτησε συντροφιά στους άνω των εννιακοσίων προσκεκλημένους ερμηνεύοντας ρεπερτόριο από το βυζαντινό έως και το σύγχρονο νεοελληνικό μέλος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων:
|
Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Ιουλίου 1999 τα εγκαίνια του Χώρου Ελληνισμού στον Σχίνο Λουτρακίου.
Το Κέντρο Ελληνισμού συστάθηκε με έδρα τον Πειραιά στις 25.10.1995 από τους ακόλουθους εταίρους - ιδρυτές, οι οποίοι θα παρέχουν και την αναγκαία οικονομική υποστήριξη:
Είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των ιδεωδών του Ελληνισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Οι δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν:
Το Κέντρο Ελληνισμού προσφέρει ήδη την υποστήριξή του σε ποικίλους φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αμετάθετο κριτήριο επιλογής των φορέων που υποστηρίζονται είναι η προσφορά τους στον Απανταχού Ελληνισμό και τα ιδεώδη του.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Κέντρο Ελληνισμού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και επαφής, ιδιαιτέρως των νέων, με τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο επισκέπτης του Κέντρου μπορεί να περιηγηθεί στους εκτάσεως 40 περίπου στρεμμάτων κήπους του, που περιλαμβάνουν το λεμονοδάσος,τον ελαιώνα, τον αμπελώνα, τις σπάνιες και ενδημικές καλλιέργειες, τον μεγάλο κλωβό με διάφορα είδη ωδικών πτηνών, την τεχνητή λίμνη που θα λειτουργεί ως μικρός βιότοπος, τον μελισσώνα και τον περιστερώνα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εθνικό και διεθνές έχει προκαλέσει η παρουσία ενός Ιστορικού Ροδόκηπου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Ο χαρακτηρισμός του κήπου ως ιστορικού αφορά στην παρουσία των κυριότερων ειδών τριανταφυλλιάς, από τις παλαιότερες έως και τις πιό σύγχρονες ποικιλίες. Ακολουθώντας το αρχιτεκτονικό πρότυπο του διάσημου ροδόκηπου της πόλης του Μπέλφαστ, έχει σχήμα ελικοειδές και περιέχει στα παρτέρια του 500 περίπου διαφορετικά είδη τριανταφύλλων.
Τη δημιουργία αυτού του μοναδικού στη χώρα μας κήπου ακολούθησε η ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων της Τριανταφυλλιάς ο οποίος είναι μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φίλων Τριανταφυλλιάς ( World Federation of Rose Societies).
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαϊου 1999 στο Σπίτι της Κύπρου. Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ήταν ο προσκεκλημένος ομιλητής του Σπιτιού της Κύπρου, ο οποίος μίλησε μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο με θέμα: "Τα ψηφιδωτά της Κύπρου υπό το φώς των νέων ανακαλύψεων".
Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας και το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, άρχισε με το καλωσόρισμα και την παρουσίαση του ομιλητή από τον Μορφωτικό Ακόλουθο κ. Γιώργο Γεωργή. Στη συνέχεια απηύθυνε εκ μέρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, ο Γενικός Διευθυντής κ. Ιωάννης Παραράς σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας του Ιδρύματος με το Σπίτι της Κύπρου.
Ο κ. Μιχαηλίδης, μίλησε για την πλούσια ιστορία της τέχνης του ψηφιδωτού στην Κύπρο, που καλύπτει μια περίοδο 1000 χρόνων περίπου, από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, μέχρι τα μέσα του 7ου μ.Χ.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη της τέχνης του ψηφιδωτού στην Κύπρο και στο καλλιτεχνικό κλίμα, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε. Εστίασε την ομιλία του στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, περίοδο άνθισης της τέχνης του ψηφιδωτού και παρουσίασε μια σειρά από διαφάνειες με ευρήματα, από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί.
Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του γνωμοδοτικού συμβουλίου καθηγητής κ. Ρηγίνος Θεοχάρης και από τα μέλη οι πανεπιστημιακοί κ. Ανδρέας Βοσκός και κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, ο ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, η κ. Αθηνά Κωνσταντίνου και ο κ. Ανέστης Κωνσταντινίδης. Παρέστησαν επίσης ο καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Νότα Κούρου, μέλη της Γαλλικής και Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής πολλοί νέοι επιστήμονες, φοιτητές και πολύς κόσμος.
Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή Κώστα Μόντη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Απριλίου 1999 στο Σπίτι της Κύπρου, με τη συνεργασία του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας, του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκ μέρους των οποίων τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο Αναπληρωτής Διευθυντής κ. Στέλιος Χατζηστυλλής.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση του Μορφωτικού Ακόλουθου κ. Γιώργου Γεωργή και το σύντομο χαιρετισμό του διευθυντή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού κ. Γιάννη Παραρά, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης της εκδήλωσης για να τιμηθεί ένας μεγάλος έλληνας ποιητής και ευχαρίστησε τους συντελεστές για την συνεργασία.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής κ. Μιχάλης Πιερής, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για το ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά στοιχεία της ποίησής του. Ο κ. Πιερής αναφέρθηκε στα "ποιητικά πεζά" και στα "πεζόμορφα ποιήματα" του Μόντη, στην εναλλαγή δηλαδή και τη συνάφεια ποιητικού και πεζογραφικού ύφους, που παρουσιάζει ο ποιητικός λόγος και η έκφραση του Μόντη. Έκανε λόγο επίσης για τις αναφορές του έργου του Μόντη στη λαϊκή ποίηση και το δημοτικό τραγούδι καθώς και για τη σχέση του με την ποιητάρικη τέχνη και την ποιητική της ηθική. Ο Κώστας Μόντης, είπε ο κ. Πιερής, επιζητούσε ταπεινά να συγχωνεύσει το ποιητικό του πρόσωπο μέσα στη μεγάλη παράδοση της λαϊκής έκφρασης και επέλεξε, όπως οι φορείς του δημοτικού τραγουδιού, να μη γίνει ένα διάσημο πρόσωπο της ποίησης αλλά να ενταχθεί στο ρεύμα της ποιητικής παράδοσης της Κύπρου.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πιερής χαρακτήρισε τον Κώστα Μόντη ως την πιο αυθεντική ποιητική φωνή της Κύπρου, που καταξιώθηκε στη συνείδηση του Κυπριακού λαού και του πανελληνίου γενικότερα.
Ακολούθως ο ίδιος ο κ. Μιχάλης Πιερής μαζί με την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου διάβασαν ποιήματα του Κώστα Μόντη και ιδιαίτερα από τις "Στιγμές", το ποιητικό είδος, που καλλιέργησε ο Μόντης και με το οποίο ανανέωσε από τη σκοπιά της Κύπρου, τη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση.
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Κονομής, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Κώστας Ευαγγελίδης, Παναγιώτης Κοντός, Βύρων Ραϊζης, Χρήστος Αλεξίου, Νάσος Βαγενάς, Νταϊάνα Χάας, Ανδρέας Βοσκός, Μαίρη Κουτσουδάκη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Κώστας Στεργιόπουλος, οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Κική Δημουλά, Μιχάλης Γκανάς, Κώστας Σοφιανός, Γιάννης Γκουρογιάννης, ο εκδότης Μανόλης Σαββίδης, οι κριτικοί της λογοτεχνίας Γιώργος Αλισανδράτος, Μαριλίζα Μήτσου και πολύς κόσμος.
Αφιερωμένη στον Κώστα Μόντη, τον σημαντικότερο σύγχρονο ποιητή της Κύπρου, είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Σπίτι της Κύπρου, την Παρασκευή 30 Απριλίου 1999 στις 8.30 μ.μ.
Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας και το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, θα μιλήσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου , καθηγητής κ. Μιχάλης Πιερής, με θέμα : "Ο αμετανόητος ' γραφιάς' και οι ' φωνές' του ποιητάρη. Σχόλιο στην ποίηση του Κώστα Μόντη".
Ο Κώστας Μόντης γεννήθηκε το 1914, σπούδασε νομικά και συμμετείχε στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Κυπρίων το 1955-59 ως πολιτικός καθοδηγητής των μελών της ΕΟΚΑ. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη λογοτεχνία. Έγραψε και δημοσίευσε περισσότερες από 40 επιθεωρήσεις, ένα θεατρικό έργο, ενώ έχει διασκευάσει στην κυπριακή διάλεκτο τη "Λυσιστράτη" και την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη.
Από το 1934 ως το 1996 εξέδωσε γύρω στα 30 ποιητικά και έξι πεζά βιβλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι περίφημες "Στιγμές", ένα νέο ποιητικό είδος με το οποίο ο Κώστας Μόντης ανανέωσε από τη σκοπιά της Κύπρου τη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση. Κορυφαίο ωστόσο ποιητικό του επίτευγμα θεωρείται η τριλογία "Γράμματα στη Μητέρα" (1965, 1972, 1980).
Ο Κώστας Μόντης έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις. Ανάμεσά τους ο τίτλος του Poet Laurete από World Academy of Arts, το βραβείο Γραμμάτων Φρειδερίκου Μάθιους και το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Απρίλιο του 1997 ανακυρήχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.