Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ έχει να επιδείξει το πρώτο μέρος από ένα άλλο μεγάλο έργο: τον Kήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού που περιλαμβάνει ήδη τις εξής θεματικές ενότητες:
Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να παρακολουθήσει πάνω σε μεγάλους πίνακες με πλουσιότατο και μοναδικό οπτικό υλικό, την πορεία του Μ. Αλεξάνδρου από την Πέλλα ως την Ινδία και τις επιπτώσεις από το μεγάλο έργο του. Μπορεί να δει τον Τρωικό πόλεμο και την Οδύσσεια και να διαβάσει την περίληψη κάθε ραψωδίας. Μπορεί να διαβάσει σε μετάφραση τα ποιήματα της Σαπφούς, του Ανακρέοντος και του Πινδάρου. Να παρακολουθήσει την πορεία της Ελληνικής Φιλοσοφίας από τους Προσωκρατικούς Ίωνες φιλοσόφους ως τον Πυθαγόρα, τον Δημόκριτο, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τους Στωικούς, τους Επικούρειους. Να δει το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, τον Ιπποκράτη και το μεγάλο έργο του, τον Δημοκήδη, τον ιατρό του Δαρείου, τον Γαληνό, τον Ηρόφιλο της Αλεξάνδρειας τον Διοσκουρίδη, τα Βυζαντινά Νοσοκομεία που αντικατέστησαν τα αρχαία Ασκληπιεία. Δύο χιλιάδες χρόνια Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Ιατρικής. Επίσης μπορεί να παρακολουθήσει τους Αρχαίους Ολυμπιακούς και άλλους Πανελλήνιους Αθλητικούς και Μουσικούς Αγώνες (Νέμεα , Ίσθμια , Πύθια). Μπορεί τέλος, σε είκοσι μεγάλους πίνακες να δει την γέννηση και την μεγαλειώδη πορεία του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος , τη λατρεία του θεού Διόνυσου και τον διθύραμβο,αρχαίες παραστάσεις έργων των μεγάλων τραγικών , Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και των μεγάλων κωμικών Αριστοφάνη και Μενάνδρου.
Ο Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού συνδυάζει τρεις διαστάσεις που ήταν χαρακτηριστικές του Ελληνικού Πολιτισμού: τη φυσική ομορφιά, την καλλιτεχνική ομορφιά με αγάλματα και την παιδεία.
Ο κύριος στόχος του Κήπου Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Ιδρύματος Δαμιανού είναι παιδαγωγικός. Απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και επιδιώκει να τους δώσει, με άνετο, οπτικό και εύληπτο τρόπο, μια αυθεντική εικόνα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού που είναι όχι μόνο εθνική κληρονομιά αλλά και πανανθρώπινη. Η κληρονομιά αυτή δεν είναι παρωχημένη και ξεπερασμένη.Είναι ένας μεγάλος Αρχαίος Ήλιος και ένα Σύγχρονο Φως.
Είναι ένα κεφαλόβρυσο πολιτιστικής μνήμης, μια πολύτιμη κληρονομιά που παραμένει πάντα ζωντανή με την αθανασία της ομορφιάς της και που δεν παύει ποτέ να συγκινεί, να διδάσκει και να εμπνέει.