Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κων/νου Παλαιολόγου τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού
     Ως πανελλήνιο μνημείο χαρακτήρισε το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος

    Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που βρίσκεται στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος. Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σπυρίδωνα Γογγάκη και ανακατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Ρούσση.

    Υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους γενικότερους σκοπούς του ιδρύματος λέγοντας χαρακτηριστικά «…έχουμε απλώσει κάτω από το φως του ήλιου πίνακες και αγάλματα που αποτυπώνουν το πνεύμα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος είναι ο πρώτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον οποίον οι Έλληνες έχουμε καμάρι και μοναδικό προνόμιο. Με πολύ σεβασμό και μελέτη του αντικειμένου προσπαθήσαμε να ξεδιπλώσουμε τον δεύτερο πυλώνα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η Χριστιανική πίστη μας. Η ενότητα με τον τίτλο «Η Χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία» που εκτίθεται γύρω από την εκκλησία του Κέντρου και που αναφέρεται και στην ορθόδοξο πίστη μας είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Η προτομή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ολοκληρώνει την ενότητα αυτή και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να την αποκαλύψετε».

    «Ως πανελλήνιο μνημείο» χαρακτήρισε στην ομιλία του το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, «το οποίο τονίζει τη συνέχεια της ελληνικής φυλής και της ελληνικής μας ιστορίας που από τα προϊστορικά χρόνια και την κλασική αρχαιότητα φθάνει στο νεότερο ελληνισμό, αποδεικνύοντας την ενότητα του έθνους των Ελλήνων».

    Παράλληλα ο Μακαριώτατος επισήμανε «την τεράστια προσφορά του Κέντρου Ελληνισμού ειδικότερα για την νεολαία και τους μαθητές, οι οποίοι περιηγούμενοι στο χώρο θα μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι που είναι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί». «Αυτές οι δύο ιδιότητες», τόνισε, «υπήρξαν οι κορυφαίοι στύλοι πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα του πολιτισμού μας, ενός πολιτισμού που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα σε μία περίοδο μεγάλης ακμής, δοκίμασε μία παρακμή που τον έφερε κοντά στο θάνατο και την εξαφάνιση και διασώθηκε με την εμφάνιση του Χριστιανισμού, ο οποίος λειτούργησε ως σανίδα σωτηρίας για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα».

    Κατά τη διάρκεια της τελετής σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορινθίας κ. κ. Διονύσιος και ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Γιώργος Γκιώνης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής: ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νίκος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Δημήτριος Στρατιώτης, ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλης Ξύδης, ο Δήμαρχος Άσσου – Λέχαιου κ. Χαράλαμπος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γεώργιος Λιούντρης, ο σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ανδρέας Ιγνατίου, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ. Ανδρέας Βοσκός, κ. Δημήτριος Γόνης, κ. Αθανάσιος Παλλιούρας, κ. Βασίλης Φίλιας, κ. Αθηνά Σχινά, κ. Πίτσα Γρηγοράκου – Παρνασού, κ. Βλάσιος Τσωτσώνης, κ. Αλέξης Ορφανός, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου Γεν. Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Μουρτζούκος Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Μεγάρων, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο Ταξίαρχος της Κορίνθου κ. Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος, και πλήθος κόσμου.

   

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr