Η επίσκεψη του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου στο "Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού" στο Σχίνο Λουτρακίου.

 

    Ενθουσιώδη υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Κορινθίας στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2000 και ώρα 17:00 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου κος. Παντελεήμων και ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου.

    Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τόνισε ότι “το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στοχεύει να υπηρετήσει τρεις ανεκτίμητες αξίες, οι οποίες προσδιορίζουν τον Σύγχρονο Ελληνισμό, και διέπουν την Εθνική μας Αυτογνωσία. Πρώτον την Ορθοδοξία, της οποίας - Θεία Χάριτι - η Υμετέρα Παναγιότης είναι ο άξιος ποιμενάρχης, δεύτερον τη γλώσσα την ελληνική, που επί χιλιετίες παραμένει ζωντανή και τρίτον την κοινή ιστορική παράδοση και συνείδηση”.

    Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δήλωσε τα εξής :

    “Έκαστος λαός έχει το δικαίωμα να διατηρεί την μνήμην της ιστορίας του και να μεταδίδει αυτήν εις τους νεωτέρους. Έχει επίσης το δικαίωμα να διατηρεί επαφή μετά των αποδήμων μελών του , ώστε να διατηρώνται οι δεσμοί της κοινής καταγωγής. Η υπηρέτησις των σκοπών αυτών και άλλων συναφών διά συναντήσεων, εκδόσεων, υποτροφιών, συντάξεως μορφωτικών προγραμμάτων, ηλεκτρονικών αρχείων, υποστηρίξεως της προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και παρεμφερών τρόπων, η οποία επιδιώκεται από το ‘Ιδρυμα τούτο, είναι αξία μεγάλου επαίνου.

    Εκφράζομεν τον δίκαιον αυτόν έπαινον προς τους Ιδρυτάς και τους συνεργάτας του Ιδρύματος τούτου. Ευχόμεθα ολοθύμως όπως ο Θεός ευλογήση την καλήν αυτήν προσπάθειαν, ώστε να στερεωθεί και να αποδώση πολλούς και καλούς καρπούς. Επιδαψιλεύομεν δε εις τους Ιδρυτάς και συνεργάτας αυτών αμέριστον την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν και την πατρικήν ημών ευχήν, επικαλούμενοι επ’ αυτούς την χάριν και το πλούσιον έλεος του Θεού. Αμήν.”

    Στη συνέχεια ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την ανώτατη τιμή του Κέντρου, ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας της Φύσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Ρόδων κ. Helga Brichet του απένειμε περγαμηνή για την ευαισθησία και δράση του στην προστασία της φύσης.

    Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης περιηγήθηκε στον τριανταφυλλόκηπο που είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων με 500 είδη τριανταφυλλιάς, το ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής, το εκκλησάκι του Κέντρου κ.α.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Παντελεήμων, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Άγγελος Μανωλάκης, ο δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο δήμαρχος Μεγάρων κ. Δημήτρης Στρατιώτης, οι βουλευτές κ. Σταύρος Δήμας, και κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο πρόεδρος της Lada Hellas κ. Φοίβος Χριστοδουλίδης, οι εφοπλιστές κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, κ. Παναγιώτης Τσάκος, κ. Νίκος Βερνίκος, κ. Γιώργος Γυφτάκης, κ. Ανδρέας Ποταμιάνος, ο κ. Κώστας Γκιάλας πρόεδρος Δ.Σ. του Ξενοδοχείου Metropolitan ο κ. Κώστας Σολδάτος πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο ηθοποιός κ. Πασχάλης Τσαρούχας και πλήθος κόσμου.

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr