Αφιέρωμα στον Κώστα Μόντη στο Σπίτι της Κύπρου

Αφιερωμένη στον Κώστα Μόντη, τον σημαντικότερο σύγχρονο ποιητή της Κύπρου, είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Σπίτι της Κύπρου, την Παρασκευή 30 Απριλίου 1999 στις 8.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας και το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, θα μιλήσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου , καθηγητής κ. Μιχάλης Πιερής, με θέμα : "Ο αμετανόητος  ' γραφιάς' και οι ' φωνές' του  ποιητάρη. Σχόλιο στην ποίηση του Κώστα Μόντη".

Ο Κώστας Μόντης γεννήθηκε το 1914, σπούδασε νομικά και συμμετείχε στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα των Κυπρίων το 1955-59 ως πολιτικός καθοδηγητής των μελών της ΕΟΚΑ. Ασχολήθηκε με το θέατρο και τη λογοτεχνία. Έγραψε και δημοσίευσε περισσότερες από 40 επιθεωρήσεις, ένα θεατρικό έργο, ενώ έχει διασκευάσει στην κυπριακή διάλεκτο τη "Λυσιστράτη" και την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη.

Από το 1934 ως το 1996 εξέδωσε γύρω στα 30 ποιητικά και έξι πεζά βιβλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι περίφημες "Στιγμές", ένα νέο ποιητικό είδος με το οποίο ο Κώστας Μόντης ανανέωσε από τη σκοπιά της Κύπρου τη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση. Κορυφαίο ωστόσο ποιητικό του επίτευγμα θεωρείται η τριλογία "Γράμματα στη Μητέρα" (1965, 1972, 1980).

Ο Κώστας Μόντης έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις. Ανάμεσά τους ο τίτλος του Poet Laurete από World Academy of Arts, το βραβείο Γραμμάτων Φρειδερίκου Μάθιους και το Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Απρίλιο του 1997 ανακυρήχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr