Διάλεξη στο Σπίτι της Κύπρου για τα ψηφιδωτά της Κύπρου

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Μαϊου 1999 στο Σπίτι της Κύπρου. Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, ήταν ο προσκεκλημένος ομιλητής του Σπιτιού της Κύπρου, ο οποίος μίλησε μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο με θέμα: "Τα ψηφιδωτά της Κύπρου υπό το φώς των νέων ανακαλύψεων".

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας και το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, άρχισε με το καλωσόρισμα και την παρουσίαση του ομιλητή από τον Μορφωτικό Ακόλουθο κ. Γιώργο Γεωργή. Στη συνέχεια απηύθυνε εκ μέρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, ο Γενικός Διευθυντής κ. Ιωάννης Παραράς σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας του Ιδρύματος με το Σπίτι της Κύπρου.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μίλησε για την πλούσια ιστορία της τέχνης του ψηφιδωτού στην Κύπρο, που καλύπτει μια περίοδο 1000 χρόνων περίπου, από τα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα, μέχρι τα μέσα του 7ου μ.Χ.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην εξέλιξη της τέχνης του ψηφιδωτού στην Κύπρο και στο καλλιτεχνικό κλίμα, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε. Εστίασε την ομιλία του στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, περίοδο άνθισης της τέχνης του ψηφιδωτού και παρουσίασε μια σειρά από διαφάνειες με ευρήματα, από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο ιδρυτής του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος του γνωμοδοτικού συμβουλίου καθηγητής κ. Ρηγίνος Θεοχάρης και από τα μέλη οι πανεπιστημιακοί κ. Ανδρέας Βοσκός και κ. Γεώργιος Κοντογιώργης, ο ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, η κ. Αθηνά Κωνσταντίνου και ο κ. Ανέστης Κωνσταντινίδης. Παρέστησαν επίσης ο καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Νότα Κούρου, μέλη της Γαλλικής και Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής πολλοί νέοι επιστήμονες, φοιτητές και πολύς κόσμος.

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr