Αναβίωση Κυπριακών Εθίμων και Αποκαλυπτήρια Προτομών στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού
Με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου

 


    «Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού έχει δημιουργήσει μια διαρκή πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το έθιμο του «Κατακλυσμού» ήταν η μεγάλη γιορτή της σκλαβωμένης πόλης της Αμμοχώστου. Δεν ακούγονται πλέον τα τραγούδια του «Κατακλυσμού» στην παραλία της πόλης, όμως εμείς κρατούμε την παράδοση». Την δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου με την ευκαιρία της αναβίωσης των κυπριακών εθίμων που διοργάνωσε το Κέντρο.

    Ο κ. Γιώργος Ιακώβου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των προτομών του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ και του Αθηναίου Στρατηγού-Ναυάρχου Κίμωνος, οι οποίες στήθηκαν σε τμήμα του Κέντρου Ελληνισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «…τόσο ο Ευαγόρας όσο και ο Κίμωνας συμπεριέλαβαν την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Περσικό ζυγό κατά το 479 π.χ. στις άμεσες προτεραιότητες της Πανελλήνιας συμμαχίας».

    Τους πολυπληθείς επισκέπτες της εκδήλωσης καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η παρουσία του Κέντρου Ελληνισμού και η συνεχής πολιτιστική του δράση έχει αναβαθμίσει τη περιοχή του Λουτρακίου. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας εξέφρασε την περηφάνια του για την συμβολή των Κυπρίων στα πολιτιστικά του ελληνισμού. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας χαρακτήρισε τεράστια την προσφορά του Κέντρου Ελληνισμού γιατί «…ξεσηκώνει τις συνειδήσεις σε σχέση με το πρόβλημα του Κυπριακού και παράλληλα τονίζει τη σημαντικότητα του ελληνικού πολιτισμού, αφού τα έθιμα είναι απαραίτητο να επιβιώσουν και να συντηρούνται με κάθε τρόπο». Επίσης μια ιστορική αναφορά στην προσφορά του Ευαγόρα και του Κίμωνα έκανε ο ιστορικός-φιλόλογος κ. Περικλής Νεάρχου.

    Στην γιορτή συμμετείχαν: η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου, ο Πολιτιστικός Όμιλος Κύπρου «Αράδιππος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας, ενώ δόθηκε παράσταση Θεάτρου Σκιών από τον κ. Ιωάννη Γιάνναρο – Μουρελάτο.

    Τέλος τα αλληλοβρεξίματα, και ο «ολισθηρός ιστός» τα κυπριακά αυτά έθιμα που περιλαμβάνει ο «Κατακλυσμός», έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή. 

    Στην γιορτή παρευρέθησαν : ο κ. Ευγένιος Ροσσίδης πρόεδρος του American Hellenic Institute, ο Αντινομάρχης Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Κώστας Κοσοβίτσας, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργής, η βουλευτής κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κονομής, ο κ. Ευδόκιμος Ξενοφώντος της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Μεταφορών Λευκωσίας, ο κ. Ανδρέας Νικάνδρου του Ομίλου Λάτση, οι εφοπλιστές κ. Τρύφωνας Κέδρος, ο κ. Μιχάλης Τεριακίδης, ο κ. Κούλης Γουρδομιχάλης και ο κ. Γιάννης Τριφύλλης, οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας και κ. Σταύρος Θεοφανίδης, ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός, ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Νίκος Τερεζόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων κ. Θαλής Μυλωνάς, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Λουτρακίου κ. Παναγιώτης Μάρκελλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λουτρακίου κ. Ιωάννης Καζαμίας, πρόεδρος τη κοινότητας Αγροκηπιάς Κύπρου κ. Παναγιώτης Ξυδιάς, ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Μιτσερού Κύπρου κ. Πολύκαρπος Κλαδευτήρας, απόσπασμα της Σχολής Ικάρων, εκπρόσωποι προσκόπων κ.α.
   

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr