Ένα παραδοσιακό κυπριακό πανηγύρι  στο "Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού"

 

    Ένα διήμερο παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του «Κατακλυσμού» (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) αναβίωσε στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού

    Τους πολυπληθείς προσκεκλημένους καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. Επίσης ανέφερε ότι η γιορτή του Κατακλυσμού γίνεται στην Κύπρο με περισσότερη μεγαλοπρέπεια στις παραλιακές πόλεις, με εξέχουσα τη Λάρνακα, γιατί «σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει όλοι να βραχούν για να μη ψωριάσουν…». Παράλληλα ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας επισήμανε ότι είναι μεγάλη του χαρά που εγκαινιάζει αυτό το θεσμό στη περιοχή της Κορινθίας με την οποία η Κύπρος συνδέεται με παλαιούς δεσμούς.

    Στη γιορτή παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τα εξής παραδοσιακά συγκροτήματα : το κυπριακό πολιτιστικό όμιλο «Αράδιππος», το Πολιτιστικό Σύλλογο του Δήμου Άσσου Λεχαίου, από το πολιτιστικό όμιλο Λουτρακίου «Ίβυκος» και το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων.

    Ακόμη δόθηκε παράσταση θεάτρου σκιών από τον Καραγκιοζοπαίχτη κ. Ιωάννη Μουρελάτο – Γιάνναρο, ενώ υπήρχαν κυπριακές παραδοσιακές λιχουδιές κ.α.

    Τέλος τα αλληλοβρεξίματα, το κυπριακό αυτό έθιμο που περιλαμβάνει η γιορτή του Κατακλυσμού, έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στη γιορτή. 

    Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντινομάρχης Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλιας, οι Δήμαρχοι Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, Βόχας κ. Σπύρος Χριστοδούλου, ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ. Αναστάσιος Παπαδημητρίου και πλήθος κόσμου.

 

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr