Εγκαίνια του Χώρου Ελληνισμού

Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ πραγματοποίησε το Σάββατο 3 Ιουλίου 1999 τα εγκαίνια του Χώρου Ελληνισμού στον Σχίνο Λουτρακίου.

Το Κέντρο Ελληνισμού συστάθηκε με έδρα τον Πειραιά στις 25.10.1995 από τους ακόλουθους εταίρους - ιδρυτές, οι οποίοι θα παρέχουν και την αναγκαία οικονομική υποστήριξη:

Είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των ιδεωδών του Ελληνισμού τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν:

Την προώθηση και εδραίωση των δεσμών του Απόδημου Ελληνισμού με τη Μητροπολιτική Ελλάδα και την Κύπρο.

Την οργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων με κύριους θεματικούς άξονες τον Απόδημο Ελληνισμό, τα Ελληνικά ήθη και έθιμα, την ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τη συγγραφή - ή μετάφραση - και έκδοση επιστημονικών εργασιών που συμβάλλουν ιδιαίτερα στην προώθηση των σκοπών του Ιδρύματος.

Την οργάνωση και λειτουργία σύγχρονης Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Η βιβλιοθήκη θα είναι συνδεδεμένη με κέντρα έρευνας της Ελλάδας, της Κύπρου και του εξωτερικού και θα διαθέτει πλούσια συλλογή διαδραστικών δίσκων (CD - ROM) με ευρύ φάσμα τίτλων σχετικών με τον Ελληνισμό.

Την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέματα σχετικά με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού αλλά και την προστασία του επικίνδυνα απειλούμενου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τη συμπαράσταση στην αξιοποίηση και ανάδειξη Ιστορικών και Αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή του Σχίνου και τη γειτνιάζουσα περιοχή.

Την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου σε τοπικούς φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, εφ' όσον αυτές εντάσσονται στα πλαίσια των ενδιαφερόντων και των αρχών λειτουργίας του Κέντρου.

Το Κέντρο Ελληνισμού προσφέρει ήδη την υποστήριξή του σε ποικίλους φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αμετάθετο κριτήριο επιλογής των φορέων που υποστηρίζονται είναι η προσφορά τους στον Απανταχού Ελληνισμό και τα ιδεώδη του.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύει το Κέντρο Ελληνισμού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και επαφής, ιδιαιτέρως των νέων, με τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο επισκέπτης του Κέντρου μπορεί να περιηγηθεί στους εκτάσεως 40 περίπου στρεμμάτων κήπους του, που περιλαμβάνουν το λεμονοδάσος,τον ελαιώνα, τον αμπελώνα, τις σπάνιες και ενδημικές καλλιέργειες, τον μεγάλο κλωβό με διάφορα είδη ωδικών πτηνών, την τεχνητή λίμνη που θα λειτουργεί ως μικρός βιότοπος, τον μελισσώνα και τον περιστερώνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εθνικό και διεθνές έχει προκαλέσει η παρουσία ενός Ιστορικού Ροδόκηπου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Ο χαρακτηρισμός του κήπου ως ιστορικού αφορά στην παρουσία των κυριότερων ειδών τριανταφυλλιάς, από τις παλαιότερες έως και τις πιό σύγχρονες ποικιλίες. Ακολουθώντας το αρχιτεκτονικό πρότυπο του διάσημου ροδόκηπου της πόλης του Μπέλφαστ, έχει σχήμα ελικοειδές και περιέχει στα παρτέρια του 500 περίπου διαφορετικά είδη τριανταφύλλων.

Τη δημιουργία αυτού του μοναδικού στη χώρα μας κήπου ακολούθησε η ίδρυση του Ελληνικού Συνδέσμου Φίλων της Τριανταφυλλιάς ο οποίος είναι μέλος του Διεθνούς Συνδέσμου Φίλων Τριανταφυλλιάς ( World Federation of Rose Societies).

Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Κέντρου αποτελείται από τους:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρηγίνος Θεοχάρης, Ομότ. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εταίρος London School of Economics, Υπουργός της πρώτης Κυβερνήσεως Μακαρίου, τ. Διοικητής της Τραπέζης Κύπρου, τ. Γενικός Επιστημονικός Διευθυντής Κ.Ε. Π.Ε.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δημήτρης Βούλγαρης, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνισμού.

ΜΕΛΗ: Ανδρέας Βοσκός, Επίκ. Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

              Θεμιστοκλής Βώκος, Επιχειρηματίας, Ιδρυτής της Διεθνούς Εκθέσεως "Ποσειδώνια" στον Πειραιά.

              Γεώργιος Γεωργής, Μορφωτικός Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.

              Νικόλαος Γρυπάρης, Σύμβουλος Επικοινωνίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

              Γεώργιος Κοντογιώργης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, τ. Υπουργός.

              Ανέστης Κωνσταντινίδης, Νομικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

              Αθηνά Κωνσταντίνου, Βιοχημικός.

              Γρηγόριος Νιώτης, Υφυπουργός Εξωτερικών.

              Παύλος Σαρλής, Ευρωβουλευτής.

              Φοίβος Χριστοδούλου, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σύμβουλος της Τραπέζης Ελλάδος.

ΙΣΟΒΙΟ ΜΕΛΟΣ: Δαμιανός Κωνσταντίνου, Ιδρυτής.

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr