Ένα παραδοσιακό κυπριακό πανηγύρι στο "Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού"

 

Ένα παραδοσιακό κυπριακό πανηγύρι αναβίωσε το Σάββατο 1 Ιουλίου 2000, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στους χώρους του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου.

Το Πανηγύρι που οργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνισμού και το Σπίτι της Κύπρου, άρχισε με τον εσπερινό στο εκκλησάκι του Κέντρου, ενώ στο προαύλιο προσφέρονταν παραδοσιακές λιχουδιές, δροσερό μαχαλεπί, λουκουμάδες, σιάμισιη, σουτζούκκος, σισαμόπιτες, παστέλλι και πολλές άλλες.

Τους πολυπληθείς προσκεκλημένους καλωσόρισε μετά τον εσπερινό, ο ιδρυτής του Κέντρου, κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου και ακολούθως για τα κυπριακά πανηγύρια και τη σημασία τους στην κοινωνική ζωή μίλησε η ιστορικός κ. Νάσα Παταπίου, Μορφωτική Ακόλουθος και Διευθύντρια του Σπιτιού της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο κ. Μόδεστος Πετρίδης, διάβασε αποσπάσματα από την κυπριακή παραλλαγή του έπους του Διγενή Ακρίτα, που αναφέρεται στη μάχη του Διγενή με τον Χάροντα και ο κ. Ανδρέας Μελετίου διάβασε αποσπάσματα από το ποίημα “Η Κυρία του Σώζου μοιρολογούσα” του ελλαδίτη ποιητάρη Δημήτρη Σ. Αναγνώστου, που αναφέρεται στον δήμαρχο Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο που έπεσε μαχόμενος στο Μπιζάνι.

Ο Αψερός και ο Ακαθιώτης ήταν οι δύο ποιητάρηδες που έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό τόνο στη γιορτή.

Πάνω στο γεφυράκι της λίμνης, δίπλα στο ψηφιδωτό της Ζωοδόχου Πηγής ο Αψερός διάβασε το ποίημα του για το βίο των Αγίων Αναργύρων και ο Ακαθιώτης το δικό του ποίημα για τα πάθη της Κύπρου με τη συνοδεία του Στέλιου Παπαδόπουλου στο βιολί και της Βασούλας Βασιλείου στο λαούτο.

Για την πανάρχαια ποιητική τέχνη που επιζεί στην Κύπρο από την εποχή του Ομήρου μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Βοσκός.

Η βραδιά έκλεισε με οφτόν κλέφτικο, τους παραδοσιακούς μεζέδες της Κύπρου και παραδοσιακούς χορούς από το συγκρότημα του πολιτιστικού ομίλου “ΑΡΑΔΙΠΠΟΣ” που ενθουσιάσαν όλους τους παρευρισκομένους στο ανοιχτό θέατρο του Κέντρου.

 

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Θόδωρος Κασσίμης, οι πρώην ευρωβουλευτές κ. Παύλος Σαρλής, και ο κ. Ιωάννης Τζοάννος, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού καθηγητής κ. Ρηγίνος Θεοχάρης, οι καθηγητές Δρ. Κωνσταντίνος Πουρναρόπουλος, και ο Δρ. Πλάτων Κεχαγιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας κ. Γιώργος Συλλούρης, η κ. Ελένη Παπαδοπούλου από το ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, ο κ. Γιώργος Αραζός από το ίδρυμα Νιάρχου, ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, ο κ. Σπύρος Βούλγαρης Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λεωνίδας Κρασάρης, ο κ. Θεμιστοκλής Βώκος πρόεδρος των εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., ο βαρύτονος κ. Τζόν Μοδινός, η κ. Καλλιόπη Παύλου σύζυγος του δημάρχου Λουτρακίου, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Ιωακειμίδης σύμβουλος Υπουργείου Εξωτερικών, οι εφοπλιστές κ. Μιχάλης Σαρλής, και κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρίου ο πρόεδρος της Lada Hellas κ. Φοίβος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Αυγουστίνος Αυγουστής, ο ιστορικός του Εθνικού Κέντρου Ερευνών κ. Αντώνης Πάρδος, η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου κ. Μαρία Λοϊζίδου-Μαλαμή, η κ. Ρίτσα Καράτη πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Κυριών η “Παναγία του Κύκκου”, ο κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, μέλος της επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πάρα πολύς κόσμος.

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr