Για την ποίηση του Κώστα Μόντη στο Σπίτι της Κύπρου

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή Κώστα Μόντη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Απριλίου 1999 στο Σπίτι της Κύπρου, με τη συνεργασία του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας, του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού και την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκ μέρους των οποίων τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση ο Αναπληρωτής Διευθυντής κ. Στέλιος Χατζηστυλλής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προσφώνηση του Μορφωτικού Ακόλουθου κ. Γιώργου Γεωργή και το σύντομο χαιρετισμό του διευθυντή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού κ. Γιάννη Παραρά, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης της εκδήλωσης για να τιμηθεί ένας μεγάλος έλληνας ποιητής και ευχαρίστησε τους συντελεστές για την συνεργασία.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής κ. Μιχάλης Πιερής, ο οποίος μίλησε διεξοδικά για το ποιητικό έργο του Κώστα Μόντη παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά στοιχεία της ποίησής του. Ο κ. Πιερής αναφέρθηκε στα "ποιητικά πεζά" και στα "πεζόμορφα ποιήματα" του Μόντη, στην εναλλαγή δηλαδή και τη συνάφεια ποιητικού και πεζογραφικού ύφους, που παρουσιάζει ο ποιητικός λόγος και η έκφραση του Μόντη. Έκανε λόγο επίσης για τις αναφορές του έργου του Μόντη στη λαϊκή ποίηση και το δημοτικό τραγούδι καθώς και για τη σχέση του με την ποιητάρικη τέχνη και την ποιητική της ηθική. Ο Κώστας Μόντης, είπε ο κ. Πιερής, επιζητούσε ταπεινά να συγχωνεύσει το ποιητικό του πρόσωπο μέσα στη μεγάλη παράδοση της λαϊκής έκφρασης και επέλεξε, όπως οι φορείς του δημοτικού τραγουδιού, να μη γίνει ένα διάσημο πρόσωπο της ποίησης αλλά να ενταχθεί στο ρεύμα της ποιητικής παράδοσης της Κύπρου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πιερής χαρακτήρισε τον Κώστα Μόντη ως την πιο αυθεντική ποιητική φωνή της Κύπρου, που καταξιώθηκε στη συνείδηση του Κυπριακού λαού και του πανελληνίου γενικότερα.

Ακολούθως ο ίδιος ο κ. Μιχάλης Πιερής μαζί με την ηθοποιό κ. Κατερίνα Διδασκάλου διάβασαν ποιήματα του Κώστα Μόντη και ιδιαίτερα από τις "Στιγμές", το ποιητικό είδος, που καλλιέργησε ο Μόντης και με το οποίο ανανέωσε από τη σκοπιά της Κύπρου, τη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Κονομής, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Κώστας Ευαγγελίδης, Παναγιώτης Κοντός, Βύρων Ραϊζης, Χρήστος Αλεξίου, Νάσος Βαγενάς, Νταϊάνα Χάας, Ανδρέας Βοσκός, Μαίρη Κουτσουδάκη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Κώστας Στεργιόπουλος, οι ποιητές Τίτος Πατρίκιος, Κική Δημουλά, Μιχάλης Γκανάς, Κώστας Σοφιανός, Γιάννης Γκουρογιάννης, ο εκδότης Μανόλης Σαββίδης, οι κριτικοί της λογοτεχνίας Γιώργος Αλισανδράτος, Μαριλίζα Μήτσου και πολύς κόσμος.

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr