Eκδηλώσεις

 

Επιστροφή

Επιστροφή

Επιστροφή

 

Επιστροφή

 

Επιστροφή

 

Επιστροφή

 

Επιστροφή

 

Επιστροφή

 

Επιστροφή

 

Το American Hellenic Institute (AHI) το οποίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής, της Ελλάδας και της Κύπρου, διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα εκπαιδευτικό ταξίδι (σε Ελλάδα και Κύπρο) για ομογενείς φοιτητές.

Το Σάββατο 26 Ιουνίου, 2010 η ομάδα αυτή των φοιτητών, με επικεφαλής τον Διευθυντή του ΑΗΙ κ. Νίκο Λαριγκάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ξεναγήθηκαν στον Κήπο Ελληνικής Παιδεία και Πολιτισμού όπου παρακολούθησαν μια αυθεντική εικόνα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και της Ιστορίας. Ακολούθησε δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου στο χαιρετισμό του επεσήμανε στους ομογενείς φοιτητές την μεγάλη επιρροή που μπορεί να έχει για τον ελληνισμό ένας καλός Έλληνας στην κατάλληλη θέση, σε κρίσιμη στιγμή.

Σχόλια Ομάδας Φοιτητών (AHI)
 

Επιστροφή

 

Το ΚΕΝΘΕΑ (Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), είναι μια παγκύπρια οργάνωση και ασχολείται με θέματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στη Κύπρο. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εξόρμησης που διοργάνωσε με προορισμό την Αθήνα και την Κόρινθο, επισκέφτηκε το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού τη Κυριακή 11 Απριλίου, 2010.

Η ομάδα που αποτελείτο από εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ομάδα μαθητών, συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Μωυσέως.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον Κήπο Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού και να απολαύσουν τον ολάνθιστο Ιστορικό Ροδόκηπο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας κ. Γεώργιος Γκιώνης, και ο εκπρόσωπος τη Νομαρχίας Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτσης.
 

Επιστροφή

 

Για μια ακόμη φορά το συγκρότημα του "Γόρδιου Δεσμού" παρουσίασε στο θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού μελωδίες του Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοϊζου, Μάριου Τόκα και άλλων συνθετών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Ιουλίου στις 21:00 υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κορίνθου.

 

Επιστροφή

 

H Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο στα πλαίσια της στενής συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, οργάνωσε και εφέτος σειρά εκδηλώσεων επ’ ευκαιρία της επετείου της εισβολής των Τούρκων στην Μεγαλόνησό μας τον Ιούλιο του 1974, με τη συμμετοχή του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Βοσκό. Ύστερα από μια σειρά εμφανίσεων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως η Πάτρα και τα Καλάβρυτα επισκέφτηκαν και τον Σχίνο Λουτρακίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Ιουλίου και ώρα 21:00, στο θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού και οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν μια εκδήλωση μνήμης με παραδοσιακούς κυπριακούς χορούς και τραγούδια.

 

Επιστροφή

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου, 2007 και ώρα 21:00 συναυλία του συγκροτήματος "Γόρδιος Δεσμός" στο Κέντρο Ελληνισμού υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κορίνθου. Η συμμετοχή του κοινού ήταν μεγάλη.

 

Επιστροφή

 

Η θεατρική παράσταση "Η Γυναίκα στον Ευριπίδη" πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού από τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου & Γενικού Λυκείου Λουτρακίου την Κυριακή 24 Ιουνίου, 2007 στις 20:00. Την εξαίρετη αυτή παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

 

Επιστροφή

 

"Ως πανελλήνιο μνημείο…" χαρακτήρισε στην ομιλία του το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος, "…το οποίο τονίζει τη συνέχεια της ελληνικής φυλής και της ελληνικής μας ιστορίας που από τα προϊστορικά χρόνια και την κλασική αρχαιότητα φθάνει στο νεότερο ελληνισμό, αποδεικνύοντας την ενότητα του έθνους των Ελλήνων".

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, που βρίσκεται στο Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου, τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Χριστόδουλος. Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε από τον καλλιτέχνη Σπυρίδωνα Γογγάκη και ανακατασκευάστηκε από τον γλύπτη Γεώργιο Ρούσση.

Υποδεχόμενος τον Μακαριώτατο, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στους γενικότερους σκοπούς του ιδρύματος λέγοντας χαρακτηριστικά "…έχουμε απλώσει κάτω από το φως του ήλιου πίνακες και αγάλματα που αποτυπώνουν το πνεύμα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, ο οποίος είναι ο πρώτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και τον οποίον οι Έλληνες έχουμε καμάρι και μοναδικό προνόμιο. Με πολύ σεβασμό και μελέτη του αντικειμένου προσπαθήσαμε να ξεδιπλώσουμε τον δεύτερο πυλώνα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού που είναι η Χριστιανική πίστη μας. Η ενότητα με τον τίτλο "Η Χιλιόχρονη Βυζαντινή Αυτοκρατορία" που εκτίθεται γύρω από την εκκλησία του Κέντρου και που αναφέρεται και στην ορθόδοξο πίστη μας είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Η προτομή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ολοκληρώνει την ενότητα αυτή και σας ευχαριστώ που δεχτήκατε να την αποκαλύψετε".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής: ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νίκος Ταγαράς, ο Μητροπολίτης Κορινθίας κ.κ. Διονύσιος, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γιώργος Γκιώνης, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Δημήτριος Στρατιώτης, ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλης Ξύδης, ο Δήμαρχος Άσσου – Λέχαιου κ. Χαράλαμπος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Βόχας κ. Γεώργιος Λιούντρης, ο σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ανδρέας Ιγνατίου, οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές κ. Ανδρέας Βοσκός, κ. Δημήτριος Γόνης, κ. Αθανάσιος Παλλιούρας, κ. Βασίλης Φίλιας, κ. Αθηνά Σχινά, κ. Πίτσα Γρηγοράκου – Παρνασού, κ. Βλάσιος Τσωτσώνης, κ. Αλέξης Ορφανός, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Οικονόμου Γεν. Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανωσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δωρόθεος Μουρτζούκος Πρωτοσύγκελος Μητρόπολης Μεγάρων, ο κ. Θαλής Μυλωνάς πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων, ο Ταξίαρχος της Κορίνθου κ. Ανδρέας Χρυσανθακόπουλος, και πλήθος κόσμου.

 

Επιστροφή

 

Το Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας σε συνεργασία με τα τμήματα θεατρικής έκφρασης και παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου Λουτρακίου – Περαχώρας πραγματοποίησε ένα "Λαογραφικό Πανηγύρι" στο Κέντρο Ελληνισμού στις 24/7/06 και ώρα 8:30 μ.μ. Στη γιορτή έγινε παρουσίαση παραδοσιακών στολών, αναβίωσε το έθιμο του Αι-Γιάννη του Κλήδονα, και ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου.
 

Επιστροφή

 

Στις 15 Ιουλίου ημέρα Σάββατο και ώρα 21:00 στο θέατρο του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με το συγκρότημα "Γόρδιος Δεσμός" όπου ήχησαν μελωδίες των Χατζιδάκι – Θεοδωράκη. Το πρόγραμμα που ήταν μια προσφορά της Νομαρχίας Κορίνθου παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
 

Επιστροφή

 

 "Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού έχει δημιουργήσει μια διαρκή πολιτιστική γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το έθιμο του "Κατακλυσμού" ήταν η μεγάλη γιορτή της σκλαβωμένης πόλης της Αμμοχώστου. Δεν ακούγονται πλέον τα τραγούδια του "Κατακλυσμού" στην παραλία της πόλης, όμως εμείς κρατούμε την παράδοση". Την δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργου Ιακώβου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου με την ευκαιρία της αναβίωσης των κυπριακών εθίμων που διοργάνωσε το Κέντρο για τρίτη συνεχή χρονιά.

Ο κ. Γιώργος Ιακώβου πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια των προτομών του βασιλέως της Αρχαίας Σαλαμίνος της Κύπρου Ευαγόρα Α΄ και του Αθηναίου Στρατηγού-Ναυάρχου Κίμωνος.

Τους πολυπληθείς επισκέπτες της εκδήλωσης καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού.

Στην γιορτή παρευρέθησαν : ο κ. Ευγένιος Ροσσίδης πρόεδρος του American Hellenic Institute, ο Αντινομάρχης Κορίνθου κ. Γιώργος Πετρίτης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Κώστας Κοσοβίτσας, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεωργής, η βουλευτής κ. Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο τέως Ευρωβουλευτής κ. Παύλος Σαρλής, ο πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κονομής, ο κ. Ευδόκιμος Ξενοφώντος της Τράπεζας Κύπρου, οι εφοπλιστές κ. Τρύφωνας Κέδρος, ο κ. Μιχάλης Τεριακίδης, ο κ. Κούλης Γουρδομιχάλης και ο κ. Γιάννης Τριφύλλης, οι καθηγητές του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Φίλιας και κ. Σταύρος Θεοφανίδης, ο καθηγητής κ. Ανδρέας Βοσκός, ο καθηγητής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Νίκος Τερεζόπουλος κ.α.
 

Επιστροφή

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελληνισμού η γιορτή του "Κατακλυσμού" (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα).

Ο κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου ιδρυτής, αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες μίλησε για την αξία των εθίμων του Ελληνισμού και τη διατήρησή τους. Ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου τόνισε την συμβολή του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στα πολιτιστικά του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας και ανήγγειλε την μελλοντική βράβευση κ. Δ. Κωνσταντίνου από τον Δήμο. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλας επεσήμανε τον χωρισμό της πόλης του σε δύο κομμάτια και εξέφρασε την περηφάνια του για την συμβολή των Κυπρίων στον Ελλαδικό χώρο.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Αναστάσιος Χωρέμης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Κύπρου κ. Ανδρέας Μολέσκης, ο π. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος Αρείου Πάγου επί τιμή κ. Ιωάννης Γρίβας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχάλης Ζαμπέλλας, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης κ.α.
 

Επιστροφή

 

Ένα διήμερο παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι συνδυασμένο με την γιορτή του "Κατακλυσμού" (κυπριακό έθιμο με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αλληλοβρεξίματα) αναβίωσε στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας από το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού

Τους πολυπληθείς επισκέπτες καλωσόρισε ο ιδρυτής του Κέντρου κ. Δαμιανός Κωνσταντίνου τονίζοντας στην ομιλία του την αναγκαιότητα της διατήρησης των εθίμων του Ελληνισμού. Επίσης ανέφερε ότι η γιορτή του Κατακλυσμού γίνεται στην Κύπρο με περισσότερη μεγαλοπρέπεια στις παραλιακές πόλεις, με εξέχουσα τη Λάρνακα, γιατί "σύμφωνα με την παράδοση την ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει όλοι να βραχούν για να μη ψωριάσουν…". Παράλληλα ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας επισήμανε ότι είναι μεγάλη του χαρά που εγκαινιάζει αυτό το θεσμό στη περιοχή της Κορινθίας με την οποία η Κύπρος συνδέεται με παλαιούς δεσμούς.

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων o Eugene Rossides του American Hellenic Institute (AHI), ο Αντινομάρχης Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλιας, οι Δήμαρχοι Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, Βόχας κ. Σπύρος Χριστοδούλου, ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου κ. Αναστάσιος Παπαδημητρίου και πλήθος κόσμου.
 

Επιστροφή

 

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φίλων Τριανταφυλλιάς, με πρόεδρο τον κ. Δαμιανό Κωνσταντίνου, προσκάλεσε στους κήπους του στο Σχίνο Λουτρακίου την Πέμπτη 26 Ιουνίου, 2003 στις 19:30 τους πρεσβευτές όλων των χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα καθώς και προσωπικότητες της πολιτικής και εφοπλιστικής ζωής του τόπου μας. 

Μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Sir David Madden με την σύζυγο του Lady Bianka Madden, ο πρέσβης της Μάλτας κ. Evarist Saliba με την σύζυγο του κα Fiona Formosa, η πρέσβειρα της Βενεζουέλας κα Stredel Balliache-Lysan, ο πρέσβης της Κύπρου κ Λεωνίδας Παντελίδης, ο πρέσβης της Βραζιλίας κ. Cruz Roberto de Abreu, ο Νομάρχης Κορινθίας κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου, ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Χρυσόστομος Σύρκος, η κα Φωτεινή Λιβανού, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Νικόλαος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά κ. Γεώργιος Δαλακούρας κ.ά. 

Επιστροφή

 

Η αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προσήλθε την 24η Οκτωβρίου, 2000 και ευλόγησε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού στις 17:00.

Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορινθίας κ. Παντελεήμωνας και ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Παύλος Παύλου.

Επιστροφή

 

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού και το Σπίτι της Κύπρου
με την ευκαιρία του γιορτής των Αγ. Αναργύρων διοργάνωσαν ένα παραδοσιακό Κυπριακό Πανηγύρι στους Κήπους του Κέντρου, στο Σχίνο Λουτρακίου το Σάββατο 1 Ιουλίου, 2000 στις 19:00.

Πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός "τσατισμάτων" από τους γνωστούς Κύπριους ποιητάρηδες Ακαθιώτη και Αψερό και ο Σύλλογος ΑΡΑΔΙΠΠΟΣ χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου.

Επιστροφή

 

Το Σάββατο 3 Ιουλίου, 1999 και ώρα 19:00 το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρ. Δαμιανού
εγκαινίασε τις εγκαταστάσεις του στο Σχίνο Λουτρακίου

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Υπουργός Παιδείας της Κύπρου κ. Ουράνιος Ιωαννίδης.

Επιστροφή

 

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού
και το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας
διοργάνωσαν εκδήλωση,
την Τρίτη 11 Μαϊου 1999 στις 8.30 μ.μ.
στο Σπίτι Της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι).

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας
του Πανεπιστημίου Κύπρου,
κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης
μίλησε με θέμα:

"Τα ψηφιδωτά της Κύπρου
υπό το φως των νέων ανακαλύψεων".

Επιστροφή

 

Το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού
και το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας
διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη
στον ποιητή Κώστα Μόντη,
την Παρασκευή 30 Απριλίου 1999 στις 8.30 μ.μ.
στο Σπίτι Της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι).

Ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής
του Πανεπιστημίου Κύπρου,
καθηγητής κ. Μιχάλης Πιερής
μίλησε με θέμα:

Ο αμετανόητος "γραφιάς"
και οι "φωνές" του ποιητάρη.
Σχόλιο στην ποίηση του Κώστα Μόντη.

 

Επιστροφή

 

[Κεντρική Σελίδα]  [Περιεχόμενα] 
[Σύσταση Διοίκηση]  [Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο]  [Καταστατικό - Στόχοι] [Εγκαταστάσεις] [Χορηγίες - Δωρεές] [Εκδόσεις] [Κήπος Ελληνικής Παιδείας και Πολιτισμού]
[Εκδηλώσεις] [Ιστορικός Ροδόκηπος] [Αμφιθέατρο "Κωστής Δαμιανού"] [Γενεαλογικά Δέντρα Μιτσερού] [Δελτία Τύπου] [Ενδιαφέροντες Κόμβοι] [Συνεργασίες]

© Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού - webmaster@cfhdf.gr